ŠVOČ je zameraná na testovanie adsorbentov ktoré by sa dali použiť na separáciu enzýmu - apiozidázy. Tento enzým má veľký potenciál využitia v potravinárskom priemysle pri zlepšení finálnej arómy vín. Cieľom laboratórnej experimentálnej práce je uskutočniť jednoduché vsádzkové adsorpčné experimenty a nájsť adsorbent s maximálnou adsorpčnou kapacitou a zároveň vysokou selektivitou. Testovať sa budú tradičné ale aj novo vyvinuté adsorbenty pre separáciu proteínov. Počas adsorpcie a desorpcie sa bude sledovať vplyv pH a koncentrácia soli na separáciu. Počas ŠVOČ bude študent používať rôzne experimentálne metódy a to:
· spektrofotometriu na platničkách ktorá umožňuje otestovať veľké množstvo vzoriek s minimálnou spotrebou vzoriek
· gélovú elektroforézu ktorá umožňuje sledovať kvalitatívne čistotu a priebeh separácie
· pre vybraný adsorbent nízkotlakú chromatografiu ktorej cieľom nájsť optimálne separačné podmienky tak, aby sa dosiahol dobrý výťažok a pokiaľ možno čo najvyššia čistota