Oligosacharidy sú vyššie sacharidy skladajúce sa z 2-9 monosacharidov. Oligosacharidy majú probiotické vlastnosti, podporujú rast črevnej mikroflóry a zároveň znižujú rast škodlivých baktérií, vďaka čomu je čoraz väčší záujem o ich komerčný predaj. Priemyselne sa oligosacharidy vyrábajú mikrobiálne s pomocou rôznych mikroorganizmov (baktérie, huby) alebo sa vyrábajú enzymaticky pomocou imobilizovaných enzýmov, pričom v obidvoch prípadoch sa získajú zmesi rôznych oligosacharidov. V priemysle je však snaha získať čisté oligosacharidy preto sa z daných zmesí jednotlivé oligosacharidy ešte separujú do požadovaného stupňa čistoty.
Cieľom tejto práce je experimentálne získať zo zmesí olichosacharidov čisté oligosacharidy pomocou chromatografie v simulovanej pohyblivej vrstve. Základnými kritériami pre výber vhodnej metódy chromatografie bude:
- maximálny výťažok jednotlivých oligosacharidov z pôvodnej zmesi
- vysoká čistota produktov
Vypracovaním danej práce sa študent oboznámi so základnými metódami separácie vyšších sacharidov a taktiež s problematikou adsorpcie a chromatografie.